Play Live Alapítvány
Play Live Alapítvány

Molnár Bence

Karmester-játék a Bélaműhellyel a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Befogadó Otthonában

 

Időpont:     2014. április. 12

Helyszín:     Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Befogadó Otthon

1081 Budapest Alföldi u. 9-13.

Résztvevők:4-17 éves, vérszerinti családjukból kiemelt gyermekek, fiatalok

BélaműhelySound Art

a Befogadó Otthon nevelői, és pszichológusa

Program:    Zenés foglalkozás kicsiknek + karmester-játék

Zenés foglalkozás kamaszoknak + karmester-játék

 

A program részletei

 

Óvodás-kisiskolás program:

1. rész:

Ismerkedés, bemutatkozás, barátságos, bizalmas légkör kialakítása. Beszélgetés a hangokról, hangszerekről.

- Hogyan tudunk hangokat létrehozni hangszer nélkül? (gyerekekkel közös tapsolás, dobogás, különböző természeti jelenségek hangjának utánozása, stb.)

 

2. rész:

Ismerkedés a Bélaműhely hangszereivel. Egyenként megszólaltatjuk őket, megmutatjuk, hogyan működnek. Megbeszéljük, miből készülnek. Itt hívjuk fel a figyelmet a hulladékok újrahasznosítására.

Bemutatjuk, milyen, ha együtt szólalnak meg, mint egy zenekar.

-          Auditív figyelem fejlesztő mozgásos játékok:

 

  • a gyerekek a teremben szaladgálhatnak, amíg hallják a hangszerek hangját. Amikor elhallgat a zenekar, le kell ülni és csendben maradni.
  • figyelj a hangerőre: amikor a zenekar halkan játszik, akkor nagyon lassan kell sétálni. Amikor a zene hangosodik, egyre gyorsabban lehet járni, futni. Ha észreveszed, hogy csend van, ülj le!
  • hangok megkülönböztetése: 3 féle hangszert használunk a játékban. Mindegyikhez külön mozdulatot kötünk pl. karok magastartásban, törökülés, nyelv kinyújtása. Attól függően kell a mozdulatokat végrehajtani, hogy melyik hangszert hallják (külön-külön és akár egyszerre is).
    • Nehezítés: ha jól megy a játék, a gyerekek tudnak figyelni, akkor folytathatjuk úgy, hogy a csoport háttal áll a zenekarnak.

-          Képzelőerő aktivizálása: a zenekar eljátssza, milyen lehet az óvodai jeled hangja. Minden gyerek elárulhatja az óvodai jelét és kiválaszthatja, melyik hangszer játssza el.

 

3. rész:

A Karmesterjáték előkészítése. Testbeszédre fókuszáló játékok.

-          Felhívjuk a figyelmet a szemkontaktus fontosságára. Nézzünk farkasszemet!

-          Mondókát, hangsort ismételgetünk együtt (pl. Ecc-pecc kimehetsz, csácsúcsícsó, stb). Feladat: most csak az mondhatja, akire ránézek.

-          Kiabálás, feszültségoldás: hangerő szabályozása kézmozdulatra. Továbbra is a mondókát, éneket, hangsort mondogatjuk együtt. Ha felemelem a kezem kiabálva mondhatod, ha leengedem, suttogni kell.

-          Megőrült a zenekar. A zenekar összevissza dobol a hangszereken, a gyerekeknek a megfelelő kézmozdulattal rá kell venni őket, hogy halkuljanak el.

-          Mozogj úgy, amilyen a zene! a zenekar különböző hangulatokat játszik, pl. lágy csilingelés, dühös csörömpölés, madárcsicsergés, lassú dobogás, stb. A gyerekek megpróbálnak a hangulatnak megfelelő mozgást végezni. (közben a felnőttek mintát nyújthatnak, sokféle ötletet adva a mozdulatok színesítésére).

-          Mozdulatutánzás. Valaki középre áll, különféle mozdulatokat végez, a többiek megpróbálják pontosan leutánozni.

4. rész:

Hangszercsépelő

A gyermekeknek lehetőségük van a hangszereket kipróbálni.

 

5. rész:

Karmesterjáték

Először egy felnőtt mutatja be a karmester szerepét:

a)Feláll a karmester emelvényére (nagy lecsós lábas) és áttekinti a zenekart. Legfontosabb szabály az, hogy nem szólalhat meg!

b) Szemkontaktus felvételével, rámutatással a karmester kiválasztja, hogy melyik hangszert szeretné a zenekarában szerepeltetni és melyik zenész szólaltassa meg.

c) Amikor összeállt a zenekar, megkezdődhet a zene kitalálása, összerakása. A karmester gesztusok segítségével, egyesével ráveszi a zenészeket, hogy szólaltassák meg a hangszerüket. Kézmozdulatokkal mutathatja a ritmust, a tempót, a hangerőt, a lágyságot, stb.

d)Az összes hangszer szól, valamilyen zene kialakult. A karmester megteheti, hogy változtat a hangzáson. Megfelelő kézmozdulattal, gesztussal, mimikával elérheti, hogy egyes hangszerek hangosodjanak, mások elhalkuljanak, esetleg egy időre leálljanak, majd újra megszólaljanak.

e) Amikor úgy érzi, elég volt, megpróbálhatja lezárni a zenét. Megfelelő gesztussal leállíthatja a hangszereket akár egyesével, akár egyszerre. Lehetséges hirtelen megszakítani a zenélést, vagy fokozatosan elhalkítani, stb.

 

Ezután kérünk egy vállalkozó kedvű, bátor gyereket, aki szeretne karmester lenni és a bemutatott mintához hasonlóan megpróbálja instruálni a zenészeket. Megpróbálunk minden jelentkezőre sort keríteni!

A gyerek-karmesterek szereplése közben a zenekar tagjai fokozott figyelmet fordítanak a gyermek minden mozdulatára, minden kommunikációs megnyilvánulására.

Előfordul, hogy bátortalan a karmester, vagy leblokkol, meg sem mozdul. Ebben az esetben „nem adunk tippeket”, nem mondjuk meg, „mit kell csinálni”! A karmester játék lényege, hogy a gyermek maga okoz hatást a környezetében. Ha nem mozdul meg, csendben maradnak a hangszerek. Ha bármilyen mozdulatot tesz (megvakarja a fejét, zsebre teszi a kezét, stb.), a zenészek azonnal reagálnak rá, a gyermek pedig felfigyel erre, akármilyen bátortalan is, és folytatni fogja a kísérletezést.

A Bélaműhely zenészeinek egyik fő eszköze a türelem. Minden esetben kivárják a gyermek aktivitását, nem kezdenek saját úton járni, hanem csakis a gyermek által mutatott utat követik.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden karmestert megdicsérjünk, a közönség megtapsolja, elismerésben részesítse, kiemeljük bátorságát, ügyességét.

A karmester játék közben a gyermekotthon nevelőinek, gyermekfelügyelőinek és pszichológusának feladata a közönség kézben tartása. Az itt élő gyermekeknek nem erősségük az egymásra figyelés, a türelem, koncentráció. Zenehallgatás közben igyekszünk arra motiválni a gyermekeket, hogy ne zavarják a karmestert, megfigyeljék egymás mozdulatait, tanuljanak egymástól, észrevegyék, mire reagál a zenekar.

A foglalkozás után a nevelők és a pszichológus beszélgetést tervez a gyerekekkel az élményeikről. Lehetőséget biztosítunk arra, hogy kifejezzék az érzéseiket, milyen volt kiállni mindenki elé, félelmetes volt-e, hogy érezték magukat utána, stb. A program és a beszélgetés tapasztalatait figyelembe véve tudunk tervezni, esetleg változtatni, a gyermekotthon és a Bélaműhely további együttműködéséről beszélni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iskolás program (felső tagozatosok):

 

1. rész:

Ismerkedés, bemutatkozás, barátságos, bizalmas légkör kialakítása. Beszélgetés a hangokról, hangszerekről, zenéről, zenei stílusokról. Beszélgetünk arról, ki milyen zenét szeret, és miért, játszik-e valamilyen hangszeren.

2. rész:

Ismerkedés a Bélaműhely hangszereivel. egyenként megszólaltatjuk őket, megmutatjuk, hogyan működnek. Megbeszéljük miből készülnek. Itt hívjuk fel a figyelmet a hulladékok újrahasznosítására.

Bemutatjuk, milyen, ha együtt szólalnak meg, mint egy zenekar.

Bemutató különféle zenei stílusokból. Aki szeretné, elárulhatja a kedvenc zenei stílusát és a zenekar megpróbál olyasmit játszani a saját hangszerein.

3. rész:

Aktivizálás. A kamaszodó gyermekek életkori sajátossága egy bizonyos passzivitás, gátlásosság, kudarctól, megszégyenüléstől való félelem, amit megpróbálunk ebben a részben oldani.

-          A csoport bevonása a zenélésbe. Különféle ritmusgyakorlatok tanítása, ezek bekapcsolása a zenekar játékába.

-          Adott jelre valamilyen hangadás, „csatakiáltás”. (közösségi élmény nyújtása)

-          Szerepeket osztunk ki. Lesz akinek egy taps a szerepe, vagy egy ritmus dobogása, fütyülés stb. Akire nézek, az adja ki a megbeszélt hangot, így kapcsolódva be a zenekar játékába.

 

4. rész:

Hangszercsépelő

A gyermekeknek lehetőségük van a hangszereket kipróbálni.

 

5. rész:

Karmesterjáték

Először egy felnőtt mutatja be a karmester szerepét, majd megkérünk egy vállalkozó gyermeket, hogy álljon fel ő és irányítsa a zenekart.

A játék menete hasonló a kisiskolás, óvodás programhoz, igyekszünk teret és időt adni minden jelentkezőnek.

A zenekar a kamaszok esetében is fokozott figyelmet fordít a karmesterre, ő van a középpontban, kizárólag az ő irányításával jön létre a zene.

A nevelők igyekeznek a gyermekcsoportban minimálisra csökkenteni a karmesterek negatív minősítését! A legfontosabb cél, hogy a gyerekek észrevegyék egymásban a jót, a bátorságot, az alkalmasságot!

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden karmestert megdicsérjünk, a közönség megtapsolja, elismerésben részesítse, kiemeljük bátorságát, ügyességét.

A program után a kamaszoknak is lehetőségük lesz beszélgetni, élményeiket megosztani egymással és a felnőttekkel, kíváncsian várjuk a véleményüket, kritikájukat, kéréseiket a Bélaműhellyel kapcsolatban. Erre alapozva tervezzük a további programokat és együttműködést a zenekar és a gyermekotthon között.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Play Live Alapítvány

Kapcsolat

Miklós Dávid 
kuratóriumi elnök

Varga-Bancsi Orsolya
Alapító tag

 

Elérhetőség: 06304575336


E-mail: playlivealapitvany@gmail.com

 

Adószám: 18205073-1-43


Likeoljon és osszon meg minket Facebookon!

PlayLive Alapítvány facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre