Play Live Alapítvány
Play Live Alapítvány

Alkotó Műhely Építész Egyesület

A tábor célja a faluban zajló építkezés kapcsán a gyerekek (és rajtuk keresztül az egész falu) megszólítása volt. Az építkezés mindenképp vonzotta a helyi gyerekeket is, akik a táboron keresztül aktív részesévé válhattak az épített környezetükben történő változásnak és így tudatosabban megélhették ezt a folyamatot. Az alkotásokat és velük a Tanösvény építését a szülők folyamatosan figyelemmel kísérhették. Ez az egymást erősítő két folyamat mind a figyelemfelkeltésben, mind az új építmény sajátként történő elfogadásában nagy szerepet játszott.

NAPI BONTÁS

 1. nap  (hétfő):
 • délelőtt: Játékos ismerkedés, a tó és a falu bejárása (kincskeresés), anyaggyűjtés a rovarszállóhoz, ügyességi játékok. Kavicsfestés, szövés, könyvjelző készítés.
 • délután: rovarszállók keretének összeállítása, a dAMkönyvek és dAMdobozok megbeszélése, megtervezése.

 

 1. nap (kedd):
 • délelőtt: Bringás kirándulás tettünk a Nemzeti Parkba, így azt is megtudtuk milyen rovar milyen hajlékot szeret!!!   
 • délután: rovarszállók beépítése, rajzok, festmények, montázsok készítése a dAM könyvbe, és tárgyak készítése a dAMdobozba.

 

 1. nap (szerda):
 • délelőtt: Építőanyagok - ismerkedés, játék az anyagokkal (betonöntés, faládika készítés).
 • délután: Építőnyagok felhasználása (“térelválasztó”), rajzok, festmények, montázsok készítése a dAMkönyvbe, tárgyak készítése a dAMdobozba.

 

 1. nap (csütörtök):
 • délelőtt: Újrahasznosítás (hulladékból használati tárgyak, ajándékok) – közben beszélgetés a megújuló energiáról. Látogatás az építőtábor helyszínére.
 • délután: Szelektív hulladékgyűjtő készítése, rajzok, festmények , montázsok készítése a dAM könyvbe, vagy tárgyak készítése a dAMdobozba

 

 1. nap (péntek):
 • délelőtt: Kísérletek, városépítés, Falu-futás, előző napokon megkedvelt tevékenységek folytatása/befejezése.
 • a záróünnepség ahol előadhatták a csöppségek amit a dAM_ÖSVÉNYT építő fiataloknak tanultak.

 

Minden délelőtt kézműveskedésre is volt lehetőség.

dAM_ÖSVÉNY MINT TANÖSVÉNY ÉPÍTÉSE

A tanösvény elemeinek az építése a gyerektábort megelőző hétvégén kezdődött, majd a gyerektábor kezdetét követően párhuzamosan haladt. A párhuzamos munka során az építőtábor és a gyerektábor dolgozói át-átruccantak egymáshoz ihletet meríteni, segítséget adni. Legközvetlenebb kapcsolatépítésre a tanösvény "rovarszálló" létrehozása adta, hiszen ezen elem fogadószerkezetét a nagyok a szállodákat a kicsik építették meg.

 1. nap  (szombat):

Ismerkedés a helyszínnel, az építési hely lehetőségeinek a vizsgálata, tárgyalás a Határőrség Parancsnokával. Az organizációs feltételek (ideiglenes áramvétel és munkahelyi feltételek kialakítása) meghatározása. Építőanyag deponálása, majd az ösvény elemeinek a kitűzése. Alapkeretek és mintaívek elkészítése. Szerszámok beköltöztetése a Határőrségre.

 

 1. nap (vasárnap):

Építő csoportok kialakítása. Az építőanyag deponálása, előkészítése.ét követően az alapkeretek és mintaívek komplettírozása. A helyszínre érkezett építési anyagok válogatása, méretvétel.

 

 1. nap (hétfő):

"Fészekhez" ágak-gallyak gyűjtése, deponálása, előkészítése. Felszerkezetek előkészítése és leszabása. A helyszínre érkezett építési anyagok válogatása, méretvétel.

 

 1. nap (kedd):

Az előző napon megkezdett munameneten túl, a "Pulihoz" érkezett közel 2x1000 méter kötél deponálása, előkészítése. A rendőrség engedélyével "performance": 1000 méter kötél kihúzása a falu határától a  a közeli kacsatelepig az autózók nem kis csodálkozására. Megvan az 1 kilométer, fizethető :)!

 

 1. nap (szerda):

Az esőzés miatt a Határörség garázsában folytatódott az előkészítő munka, a többi helyszínen az építés folytatódott az idő kénye-kedve szerint. Délután nagyobb létszámmal segítettük a gyerektábor munkáját.

 

 1. nap (csütörtök):

Belehúztunk! Minden építési helyszínen erőn felül teljesítettek az építők és minden hajszál híján készen lett. A stéget kompként használval az építők és a gyerektábor résztvevői benépesítették  a közeli szigetet :).

 

 1. nap (péntek):

A nagymennyiségű esőzés miatt az utolsó simítások nem voltak elvégezhetőek az alkotásokon, de a táborvezetés egyöntetű döntése értelmében a művek késznek és vállalhatónak minősültek. Este táborzáró ünnepséget tartottunk a Madárvártán lévő szálláson, ahol fénykép és videomontázsok vetítése mellett a táborlakók a település segítő lakóit, az egyesület tagjait és minden kedves érdeklődőt meghívott egy vacsora elköltésére.

 

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Play Live Alapítvány

Kapcsolat

Miklós Dávid 
kuratóriumi elnök

Varga-Bancsi Orsolya
Alapító tag

 

Elérhetőség: 06304575336


E-mail: playlivealapitvany@gmail.com

 

Adószám: 18205073-1-43


Likeoljon és osszon meg minket Facebookon!

PlayLive Alapítvány facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre