Play Live Alapítvány
Play Live Alapítvány

kultúrAktív Egyesület

Vizes Város, Budapest

- a 2B Galéria és a kultúrAktív Egyesület  alkotói pályázata budapesti 10-18 éves diákok számára a nyári szünetre. A 2014. június 16. és október 31. között megvalósuló kezdeményezés célja, hogy játékos formában irányítsa a budapesti diákok figyelmét urbanizált életterünk meghatározó elemére a vízre mint természeti kincsre, kultúra- és környezetformáló tényezőre. Budapest épített urbánus kultúráját, valamint a kortárs képzőművészet és a zene kapcsolódási pontjait állítottuk pályázatunk középpontjába. Budapest természetes és épített vízlelő helyeinek feltérképezésében olyan kortárs művészekkel dogozunk együtt, akiknek munkássága,  művészeti eszközkészlete és kérdésfelvetései a lehető legtöbb kapcsolódási pontot találnak a mai kamasz korosztály világával. A nyári szünet alatt kéthetente megadunk 1–1 vizes témát és hozzá egy munkamódszert (művészeti műfajt, technikát, napjainkban elterjedt vizuális kommunikációs kifejezőeszközt), aminek felhasználásával kell feldolgozniuk a megadott vizes témát.  A feladatokon kívül havonta egy nyilvános akciónapot is rendezünk, amelyen színes programokon túl minden érdeklődőnek lehetőséget adunk fiatal kortárs művészekkel való találkozásra, együttműködésre.

Camera obscurázás, gifek, gerilla-reklám és csatornafedél tevezése után augusztusban  a víz hangjaival foglalkoznak a pályázók. Az augusztus 11-én megjelenő 5. feladat értelmében a vízzel (különböző halmazállapotaival, a víz mozgatásával, vizes tárgyakkal, stb.) hoznak létre zenét. Ehhez kapcsolódik 3. akciónapunk, amelyen a Binaura csoport művészei csepegő hanginstallációval és animációs workshoppal várják az érdeklődő fiatalokat.

A vízcsepp különös élete

2014. augusztus 24. 12:00 - 18:00

A 2B Galéria és a kultúrAktív Egyesület zenés-animációs műhelye a Vizes Város, Budapest pályázat keretében.

Helyszín:

2B Galéria (Budapest, IX. ker. Ráday utca 47.)

Írd meg velünk egy vízcsepp különös életének forgatókönyvét, mozgasd meg a szereplők elképzelt karakterét, szerezz hozzá zenét! A víz cseppenését egy különleges hanginstalláció segítségével zenei harmóniává rendezheted, történeted szerepelőit ​profi animációs eszközökkel életre keltheted.

A Vizes Város, Budapest nyári pályázatának 3. akciónapján résztvevő fiatalok zenés-animációs kisfilmeket hoznak létre a vízről, vízzel, vizes eszközökkel. A kiscsoportos műhelymunka során animációs technikával vizualizálhatják a vízről való tudásuk, gondolkodásuk számos rétegét. A műhelymunka alkalmat teremt a közös gondolkodásra a vízzel kapcsolatos egészen apró, személyes történetekről kezdve a kollektív globális környezeti problémákig. A vízzel való zenélés az alapelem  egy újabb, kreatív alkalmazási lehetőségét tárja fel a részvevők előtt.

Az animációs kisfilmek és az általuk inspirált zene a helyszínen jön létre. Ebben segítségünkre lesz a 2B Galéria terében felállított interaktív hanginstalláció és három animációs munkaállomás.

Programok 12:00 és 18:00 között:

Animációs műhely három turnusban: 12:00-14:00, 14:00-16:00, 16:00-18:00

Vezeti: Huszár Dániel

A kisfilmeken a fiatalok három munkaállomáson dolgozhatnak több fős csoportokban. Egy-egy csoport egy közös vizes kisfilm megalkotásában működik együtt.

Alapinfók, technikai segítség:

Hogy mindenki megtapasztalhassa a mozgókép létrehozásának izgalmát a műhely vezetője, Huszár Dániel megtanítja a tervezés és kivitelezés alapjait: hogyan tudunk a képek nyelvén gondolkodni, hogyan csempészhető mozgás a kimerevített pillanatba, hogyan bánjunk a film idejével. Az alkalmazott technika (tárgyanimáció) egyszerűségében rejti varázsát, így a hangsúly a kreatív elképzelések megvalósításán lesz.

Milyen technikával készülnek majd a filmek?

Izgalmas bevezető után a csoportoknak nagyjából 1,5 óra áll a rendelkezésére, hogy elkészítsék saját animációs képsorozatukat. Ehhez a helyszínen biztosítunk eszközöket és tárgyakat (amelyek a képkockákon megelevenednek majd). Annál színesebb a történet, minél különlegesebb anyagból dolgozunk,  ezért mindenkimagával hozhatja kedvenc vízhez kapcsolódó emlékét, tárgyát.

Huszár Dani munkáinak egy része elérhető a blogján:  http://danielhuszar.blogspot.hu/

Zenélő vízcseppek - kreatív zenei műhely

Vezeti: Nagy Ágoston és Samu Bence

A galéria terében 12 és 18 óra között folyamatosan alakul a hangzás. Ebben lesz segítségünkre a különleges technológiát alkalmazó, vízzel működő interaktív hanginstalláció. Minden vízcsepp cseppenése egy új hangot szólaltat meg (xilofon, ütősök, emberi hangok vagy más hangszerek), de nem véletlenszerűen. A résztvevők alakítják a folyamat minden elemét: milyen hangon szólaljon meg egy-egy cseppenő vízcsepp, milyen ritmusban és ütemben kövessék egymást a hangok.

Ahhoz, hogy az egész jól szóljon, megint csapatmunkára lesz szükség. Ennek instruálásában segít a Binaura csoport két tagja, Nagy Ágoston és Samu Bence, akik már hosszú ideje kutatják együtt a hangok rejtelmeit.

További információk az alkotókról: http://www.binaura.net/

Hogyan lesz a zene egységben a képpel?

A helyszínen készült animációs kisfilmeket a program alatt folyamatosan kivetítjük a galéria nagy kiállítóterében, így inspiráljuk a helyszínen komponált zenék születését.

A résztvevő fiatalok a vetített animációk hangulatának, képi világához kacsolódva hozzák létre a hangsorokat, megalkotva ezáltal a két művészeti ág sajátos kifejezésformáinak közös metszetét, felfedezve az egymást kölcsönösen formáló tényezőket.

Akit pedig érdekelnek a technikai részletek, annak az alkotók megmutatják a csepegő hanginstalláció működését!

Semmi nem vész a feledés homályába! A résztvevők kooperációjából születő alkotásokat a helyszínen rögzítjük, és a honlapunkon elérhetővé tesszük mindenki számára!

Közösségi program, ajánlott korosztály:  10–18(+)

Belépődíj nincs, de önkéntes adományokat köszönettel elfogadunk. Az összegyűlt pénzt a VIZES VÁROS, BUDAPEST nyerteseinek szervezett őszi tábor programjaira fordítjuk.

A zenés-animációs workshopot megismételjük a Vizes Város, Budapest nyerteseivel, a számukra szervezett őszi táborban is, 2014. október 27-31. között. A pályázathoz szeptember 30-ig folyamatosan lehet csatlakozni. További információ: www.vizesvarosbudapest.hu

Druckversion Druckversion | Sitemap